« Nieuwsbrief week 15»

Gepubliceerd op 29-12-2020

Je eerste auto.

Ja, wat zal mijn eerste auto worden? Gelukkig hebben we internet maar belangrijker is dat je goed kijkt naar wat voor jou belangrijk is en waar jij je auto voor gaat gebruiken. Uiteraard begin je met je budget, daar hangt een hoop vanaf. Dan kijk je wat je met je auto moet gaan doen, woon werk, zzp`er en moet ik veel spullen meenemen of ben ik alleen en rijdt ik voor de fun. Daarmee samen hangt de keuze of je elektrisch, benzine, hybride of misschien toch nog zelfs diesel gaat rijden. Eigenlijk kun je zeggen, rijdt ik heel veel en ook nog zakelijk dan kan diesel een optie zijn. Rijdt ik voor de fun dan zal een klein benzine autootje misschien genoeg zijn. Hybride is ook n keuze en ook elektrisch is zeker in opkomst maar daar hangt jammer genoeg ook nog n flink prijskaartje aan.

Ook kun je tegenwoordig vrij goedkoop private lease doen of autosharing kan n optie zijn. Je deelt dan een auto met anderen waar je goede afspraken over maakt. Met private lease krijg je een nieuwe auto waar je beperkt kilometers in mag maken en waar vrijwel geen verdere kosten aan zitten en dus alles in 1 prijs zit. De auto wordt dan geen eigendom maar je mag er gebruik van maken zolang jouw contract loopt.

Diesel is eigenlijk een beetje op zijn retour maar voor wie veel kilometers maakt en soms zware lasten moet slepen is er vaak weinig andere keus. Diesel is goedkoper in prijs maar duurder in de houderschapsbelasting. 

Elektrisch of hybride is natuurlijk op dit moment de voortstuwing die enorm in opkomst is. Nadeel, duur in aanschaf, beperkte actieradius, lang laden en nog beperkte laadpalen, zeker in het buitenland. Hybride is dan zeker een mooie tussenstap. Let ook op of je elektrische auto iets mag trekken want dat is lang niet altijd mogelijk.

Als je dan je keuze gemaakt hebt kun je op internet gaan neuzen naar n gebruikte auto. Vaak kun je ook zoeken wat de kwaaltjes zijn van dit type of waar je speciaal op moet letten, bijv roest of een motorisch probleem. Ga dan een uitgebreide proefrit maken en neem liefst iemand mee die er n beetje verstand van heeft of laat hem keuren bij de anwb. Zo voorkom je dat je direct voor grote kosten komt te staan na je aankoop.

Kijk goed vooraf wat een auto aan vaste maandlasten kost, soms schrik je daar best van. Verzekering, houderschapsbelasting, brandstof en natuurlijk je onderhoud kunnen behoorlijke kostenposten zijn, zeker als er achterstallig onderhoud is geweest!

Nou, succes met je keuze!

WP-20150805-002-1546171428.jpg